> nieuws

Nieuws

 
27 april 2022

Bidden voor Oekraïne

Update 5 maart Roman Rakhuba:

'De situatie in Zaporozje is ernstig. De mensen zijn bang, er zijn mensen geïsoleerd en omsingeld geraakt. Vluchten wordt moeilijk vanwege beschietingen. Terwijl ik dit vertel zit ik in mijn auto, ten westen van Zaporozje, Hij is volgepakt met spullen.

In Kyiv (Kiev) is heel veel kapot en er worden mannen geronseld om méé te vechten. Een van onze pastors aldaar werd gedwongen zijn handtekening te zetten dat hij rekruut zou worden.

Gelukkig zijn er zijn meer mensen die blijven om te helpen. Voedsel is heel duur is geworden, dus er is echt behoefte aan geld.'

Update 28 maart Jarek Kubacki:

'Deze foto is gemaakt in Riga. Dit zijn Oekraïense vluchtelingen die mede dankzij de steun van de ADS naar Letland zijn gebracht. En ze staan daar samen met de Lutherse predikant, Pavel Lavushkan die de hele actie heeft geleid, te bidden voor het betrekken van hun nieuwe woonadres. Het is niet alleen helpen, het is tegelijkertijd een stukje verzoeningswerk dat we samen verrichten: nu al, terwijl de oorlog nog steeds woedt. Kan dit nog doperser?' 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Miekje Hoffsscholte-Spoelder via mspoelder66@gmail.com. Als u een financiële bijdrage wil doen, zijn er meerdere mogelijkheden. Voor de hele lijst met initiatieven kijkt u hier

Update 28 april via Joshua Searle (Anabaptist Mennonite Network in het Verenigd Koninkrijk dat in verbinding staat met Dnipro Hope Mission in Oekraïne):

Hij vraagt om specifieke gebeden:

  • The safety of our local pastors in Ukraine, who are making heroic sacrifices to ensure that they can continue to supply vulnerable and needy people affected by the war. Pray, especially, for Pastor Sasha, who has had to literally dodge Russian missiles and bullets on his way to collect supplies and deliver them to elderly and disabled residents of the care homes that DHM is supporting.
  • Pray for God's protection on the husbands, sons, male cousins and friends of our families and mission partners in Ukraine, many of whom have been called up to help with the armed defence of their homeland and their communities.
  • Please pray for peace in Ukraine, but please don't pray simply for an abstract 'peace'. To pray for peace in Ukraine means to engage in spiritual warfare by praying specifically and concretely for the military defeat of the Russian armed forces, for the collapse of its state power, and for the destruction of its economic force. We invite you to join us in this prayer for lasting peace in Ukraine and in Europe.

Met in gedachten de oproep in de viering van ds. Jareck Kubacki van 3 april jl. om te bidden voor Oekraïne, nemen we dit mee in onze gebeden. Opdat we niet vergeten dat het nog steeds oorlog is.

Update WereldWerk 4 mei
Inmiddels is in Nederland € 45.000,- opgehaald.

Af en toe komt een bericht binnen uit één van de doperse gemeenten in Oekraïne, zoals onderstaand bericht van Oleksii Makaiov uit Dnipro.

Bericht van Oleksii Makaiov uit Dnipro:

‘We blijven mensen helpen in deze tijd van oorlog. De afgelopen 10 dagen hebben we 20 ton voedsel en andere eerste levensbehoeften vervoerd. We laden de hulpgoederen in West‐Oekraïne en leveren dan de goederen af in de oostelijke regio's van het land.

In één van de kerken in de stad Dnipro is een centrum voor vluchtelingen ingericht. Iedere dag worden ongeveer 60 mensen uit de bezette gebieden van Oekraïne naar dit centrum gebracht. Wij hebben gezorgd voor voldoende matrassen en voedsel voor dit hulpcentrum. Samen met de MB‐gemeente van Novomoskovsk hebben we een bezoek gebracht aan ‘crisisgezinnen’ en voedselpakketten bij hen bezorgd samen met enkele woorden van troost, hoop en bemoediging.’

‘Verder blijven we in Kyiv samenwerken met de gemeentelijke sociale instanties. We bieden hulp aan mensen die momenteel onder moeilijke omstandigheden moeten zien rond te komen. We bezorgen voedselpakketten, hygiëneartikelen plus luiers en babyvoeding. Voor deze groep mensen is het leven vandaag de dag echt moeilijk.’

‘We hebben veel mensen van de MB gemeenten van Molochansk, Berdyansk en Balkovoe geëvacueerd. Deze dorpen zijn kortgeleden bezet. Daarnaast zijn medische goederen plus geld voor de aankoop van voedsel naar o.a. Tokmak gebracht. Ondanks de moeilijke omstandigheden van de bezetting, blijft een groep oudere vrouwen in de gemeente (‘onze grannies’) vareniki’s maken voor vluchtelingen. Daarnaast maken ze voedselpakketten voor gehandicapten en andere kwetsbare groepen.’

‘We zijn veel dank verschuldigd aan ons team uit Molochansk, Tokmak, Dnipro, Kyiv en Zaporizhzhya, maar ook voor de toewijding van de medewerkers in West‐Oekraïne. Tenslotte dank aan iedereen die geld doneert om brandstof en eerste levensbehoeften te kopen: ‘Jullie grote harten zijn een zegen voor veel mensen’.’

‘Herinner deze mensen in uw gebeden, want het einde van het leed is voorlopig nog niet in zicht. Het Russische leger is namelijk begonnen met een offensief.’

Distributie van hulpgoederen en opvang van vluchtelingen
De distributie van hulpgoederen gaat onverminderd voort en iedere keer brengt men op de terugweg vluchtelingen naar Duitsland. In Nederland zijn inmiddels ruim 35.000 Oekraïense vluchtelingen opgevangen. Een aantal van hen is ondergebracht in een pastorie van de doopsgezinde gemeente in Haarlem.

Acties in Litouwen
Inmiddels worden ook vanuit doopsgezinde gemeente in Šiauliy in Litouwen hulpgoederen naar Oekraïne gestuurd. De gemeente wordt hierbij gesteund door de lokale gemeenschap. Zo hebben onder meer plaatselijke politieagenten goederen ingezameld en verpakt. De goederen zijn naar Oekraïne overgebracht om aldaar te worden gedistribueerd.
Verder heeft de gemeente ongeveer 30 vluchtelingen opgevangen, van wie een groot deel is ondergebracht bij particulieren. Deze opvang bij particulieren vraagt veel van mensen, want in Litouwen zijn de financiële tegemoetkomingen vanuit de overheid t.b.v. vluchtelingen karig, dit in tegenstelling tot Duitsland en Nederland. 

Actie Zwitserse schoolkinderen voor Oekraïne
In een basisschool in het Zwitserse Muttenz wordt de situatie in Oekraïne regelmatig in de lessen aan de orde gesteld door een (doopsgezinde) onderwijzer. Leerlingen waren en zijn zeer geïnteresseerd in en betrokken bij dit onderwerp. Als reactie op de gebeurtenissen hebben de leerlingen in de periode voor Pasen eierdozen beschilderd met vredesduiven en eieren beschilderd. In totaal zijn bijna 500 eieren beschilderd, verpakt in de beschilderde eierdozen en vervolgens verkocht in het dorp. De actie bracht Sfr 1800,- (€ 1765,-) op.

Beeld: WereldWerk, Oleksii Makaiov en Jarek Kubacki


Terug
 
  Meer informatie     ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Stiens
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2022 Doopsgezind.nl