> nieuws

Nieuws

 
9 december 2021

Actie Groen Licht

Zeventig organisaties ondersteunen de oproep van de Vereniging van asieladvocaten om op 10 december een groen licht op te steken om daarmee te protesteren tegen de schendingen van de mensenrechten  aan de buitengrenzen van Europa. 

Op 10 december 1948 werd de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens ondertekend. Sindsdien wordt op 10 december de Internationale Dag van de Mensenrechten gevierd. Artikel 14 van die Verklaring stelt dat een ieder het recht heeft om in een ander land asiel te zoeken. 

Mensen op de vlucht worden aan de Europese grens  echter steeds vaker tegengehouden, mishandeld, opgejaagd, in gammele bootjes terug de zee op gestuurd, of bewust met harde hand uit het grondgebied van de EU verwijderd. Dit gebeurt om hun de mogelijkheid te ontnemen gebruik te maken van het recht asiel aan te vragen in Europa. 

Hulpverleners die deze mensen in nood te hulp schieten, worden in de EU steeds vaker strafrechtelijk vervolgd.  

Maar het zijn niet degenen die hulp bieden aan mensen in nood, maar juist de lidstaten van de Europese Unie die de regels overtreden: zij schenden mensenrechten door mensen op de vlucht niet toe te laten tot een asielprocedure en hen met harde hand uit grondgebied van de EU te verwijderen. 

In Polen hangen bewoners langs de grens een groen licht aan hun huis als teken dat migranten en vluchtelingen in nood daar terecht kunnen voor hulp.
 
Zeventig organisaties ondersteunen de oproep van de Vereniging van asieladvocaten om op 10 december een groen licht op te steken om daarmee te protesteren tegen de  schendingen van de mensenrechten  aan de buitengrenzen van Europa. Daaronder ook de Raad van Kerken:

'De Raad van Kerken in Nederland maakt zich grote zorgen over de vluchtelingen die in het niemandsland tussen Wit-Rusland en Polen moeten bivakkeren. De Raad heeft groot respect voor de vrijwilligers en de lokale kerkgemeenschappen die zich aan beide zijden van de grens over hen ontfermen. Zij zijn een licht van hoop. Daarom doen wij op 10 december mee met de actie #Groenlicht.'

Voor meer quotes en een overzicht van deelnemende organisaties, verwijzen wij u graag naar de website www.groenlicht2021.nl 

groenlicht


Terug
 
Meer informatie   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Stiens
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
© 2022 Doopsgezind.nl